Xταπόδια, καλαμάρια, σουπιές

31
vote

Συμβουλές του ΕΦΕΤ για τα κεφαλοποδα ( Xταπόδια, καλαμάρια, σουπιές κλπ)
Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:
Την οσμή : Θα πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη
οσμή, ξένη προς το προϊόν.
Την επιφάνεια του σώματος: Θα πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή
Τα πλοκάμια-βεντούζες: Θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
Την σάρκα: Θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
Τα μάτια: Θα πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
Γενικά να γνωρίζουμε ότι, το ροζ χρώμα της επιφάνειας της σάρκας είναι η συχνότερη αλλοίωση. Τα
μπαγιάτικα μυρίζουν άσχημα και τραβώντας τα πλοκάμια κόβονται εύκολα.
Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις
του περιεχομένου και με ένα απαλό στρώμα πάγο επάνω του. Όταν γίνεται η απόψυξη το περιεχόμενο
πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.

Το είπε...: ΕΦΕΤ

Ετικέτες (tags): θαλασσινά, Καθαρά Δευτέρα, καθαρη δευτερα, καλαμάρια, κεφαλόποδα, νηστισιμα, Νυστίσιμα, οδηγιες εφετ, Πάσχα, σαρακοστή, σουπιές, φαγητό, χταπόδια

Κατηγορία: Εφημερίδα

Λόγια σχετικά με "Xταπόδια, καλαμάρια, σουπιές"

  • Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια

    Οδηγίες ΕΦΕΤ για Μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, κλπ) Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει: Η οσμή να είναι ευχάριστη (θάλασσα). Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά. Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

    Το είπε...: :ΕΦΕΤ

    tags : Αστακοι,γαρίδες,θαλασσινά,Καβουρια,Καθαρά Δευτέρα,καθαρη δευτερα,Καραβιδες,Μαλακόστρακα,νηστισιμα,Νυστίσιμα,οδηγιες εφετ,Πάσχα,σαρακοστή,συμβουλές,φαγητό

  • Μύδια, Κυδώνια, στρείδια

    Συμβουλές του ΕΦΕΤ για Οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια κλπ ) Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά Τα κελύφη: Θα πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα, ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.

    Το είπε...: :ΕΦΕΤ

    tags : αχιβάδες,γυαλιστερές,θαλασσινά,Καθαρά Δευτέρα,καθαρη δευτερα,κυδωνια,μυδια,νηστισιμα,Νυστίσιμα,οδηγιες εφετ,Οστρακοειδη,Πάσχα,σαρακοστή,στρείδια,συμβουλές,φαγητό,χτένια

  • Ταραμοσαλάτα

    Υλικά για ταραμοσαλάτα : 200 γρ ταραμάς 400 γρ ψίχα λευκού ψωμιού 1 μικρό κρεμμύδι 2 λεμόνια 2 φλιτζάνια του καφέ λάδι Διαδικασία για ταραμοσαλατα : Βρέχουμε την ψίχα του ψωμιού και την στύβουμε καλά Βάζουμε τον ταραμά στο γουδί και τον χτυπάμε καλά προσθέτουμε τριμμένο το κρεμμύδι

    Το είπε...: :Maria

    tags : taramosalata,απόκριες,διατροφή,Καθαρά Δευτέρα,καθαρη δευτερα,νηστισιμα,νηστίσιμα φαγητά,νηστισιμο τραπεζι,Νυστίσιμα,σαρακοστή,συνταγές,συνταγες για νηστισιμα,συνταγή για ταραμοσαλάτα,ταραμοσαλάτα,φαγητα για νηστεια,φαγητό

  • Νηστίσιμο Κέικ

    Για το νηστίσιμο κέικ θα χρειαστείτε: 1+1/2 ποτήρι ζάχαρη 1+1/2 ποτήρι λάδι 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι 1 ποτήρι κονιάκ 3+1/2 ποτήρια αλεύρι Κανέλλα Γαρύφαλλα Μπορείτε να προσθέσετε κομμάτια φρούτων, αμύγδαλα, καρύδια ή σταφίδες, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

    Το είπε...: :Άγνωστος

    tags : nhsteia,pasxa,pasxlina glyka,syntages,κέικ,νηστεία,νηστισιμα,νηστίσιμα γλυκά,Πάσχα,σαρακοστή,συνταγές,συνταγές για γλυκά,συνταγες για κεικ,συνταγες για νηστισιμα

  • Καθαρά Δευτέρα - Σαρακοστή 2017

    Η Σαρακοστή το 2017 ξεκινάει με την Καθαρα Δευτερα στις 27 Φεβρουαρίου 2017 και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο στις 15 Απριλίου 2017 (Πασχα 2017).

    Το είπε...: :Πάσχα

    tags : 2016,2017,αργιες 2017,επίσημες αργίες,Καθαρά Δευτέρα,κινητες αργιες 2017,μεγάλη εβδομάδα,Μεγάλο Σάββατο,νηστεία,νηστίσιμα φαγητά,Πάσχα,πασχα 2017,σαρακοστή

  • Αγορά αυγών

    Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Ο διακριτικός αριθμός αυτός περιλαμβάνει: 1. Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής: 0 = Βιολογικά 1 = Ελεύθερης βοσκής 2= Αχυρώνα ή στρωμνής 3= Κλωβοστοιχίας

    Το είπε...: :ΕΦΕΤ

    tags : αγορά αυγών,Ανάσταση,αναστάσιμο τραπεζι,αυγα,βαμένα αυγά,βρασμενα αυγα,γιορτές,έθιμα,έθιμα του πάσχα,κοκκινα αυγα,Λαμπρη,οδηγιες εφετ,Πάσχα,πασχαλινά αυγά,πασχαλινά έθιμα,πασχαλινο τραπεζι,ποιότητα,προέλευση,φαγητό

  • Πασχαλινά Αυγά

    Ακολουθούν μερικές οδηγίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων για τα πασχαλινά αυγά Ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, και σχετικά με την επισήμανση των βρασμένων - βαμμένων αυγών, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής :

    Το είπε...: :ΕΦΕΤ

    tags : Ανάσταση,αναστάσιμο τραπεζι,αυγα,βαμένα αυγά,βαψιμο αυγων,βρασμενα αυγα,γιορτές,έθιμα,έθιμα του πάσχα,κοκκινα αυγα,Λαμπρη,οδηγιες εφετ,Πάσχα,πασχαλινά αυγά,πασχαλινά έθιμα,πασχαλινο τραπεζι,φαγητό